Reklama
 
Blog | Matouš Vencálek

Zarážející Virtuální volby na Facebooku, aneb Bůh s námi…

Narazil jsem v "Knize tváří" na zajímavou aplikaci s názvem Virtuální volby. Fajn, říkám si, dám svůj hlas a podívám se, jak by dopadly volby podle nejmocnějšího média světa... A možná jsem to radši neměl dělat - když jsem spatřil dosavadní volební výsledky, kde zatím hlasovalo asi 14000 lidí, zcela bezděčně mi vyletěla ruka a pokřižoval jsem se. A to nejsem křesťan.

Na prvním místě ODS se 30,4 % hlasů, to se dalo čekat, na tom nic tak zarážejícího není. Na druhém místě TOP 09 s 23,7 % už je ovšem o něco větším překvapením, ale co je největším a nejnepříjemnějším překvapením, je třetí příčka – ČSSD? Kdepak. KSČM? Taky ne. Zelení? Kéž by. Na třetím místě se umístila – chvilka napětí – Dělnická strana s 13,7% hlasů. Hodnou chvíli jsem tomu nemohl uvěřit a přemýšlel, co jiného by zkratka DS mohla znamenat. Za Dělnickou stranou se umístila Česká pirátská strana (bodejť by ne, když se hlasuje v jejich vodách) a tímto jsme, přátelé, v parlamentu skončili – žádná jiná strana by se do něj nedostala, ČSSD se 4,9% zůstává těsně před branou, za nimi Věci veřejné s 4,1% následovaní Zelenými s 3,5% (mé zelené srdénko zaplakalo), pak Svobodní s 2,2% a až za nimi (což mi trochu spravilo náladu) komunisté s 1,4%. KDU-ČSL by získala pouhé 1%.

Pochopitelně nemůžeme brát Virtuální volby na Facebooku jako seriózní statistický průzkum z mnoha důvodů, především proto, že Facebook je stále doménou mladší generace – podle průzkumu společnosti HITWISE se věkový průměr jeho uživatelů pohybuje mezi 18-34 lety (ačkoliv starších uživatelů přibývá), takže s menším zastoupením starších voličů nemůžeme vzorek považovat za reprezentativní, ale přesto je to zajímavý sociologický průzkum, který stojí za detailnější rozbor.

První otázka – jak je možné, že DS má takový zisk?

Reklama

Může tomu tak být z několika důvodů – buď se všechny volební průzkumy pletou a my si po příštích volbách zažijeme krušné časy, nebo je Dělnická strana na Facebooku natolik aktivní, že všechny své příznivce dokázala zmobilizovat, aby ve Virtuálních volbách hlasovali. Poslední možnost je, že je to jen hloupý žert.

Druhá otázka – proč má ČSSD tak málo hlasů?

Tak tady upřímně tápu. Nejspíše to souvisí s věkovým průměrem uživatelů Facebooku, neb tato strana byla vždy bližší starším voličům.

Třetí otázka – Co je vlastně ta Česká pirátská strana a proč má tolik hlasů?

Toto uskupení internetových pirátů, jejichž cílem je údajně „prosazování respektu k elementárnímu právu člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století“, je „internetové generaci“, která tráví většinu času ilegálním stahováním filmů, pochopitelně blízká. Asi proto má na internetové sociální síti takový zisk.

Čtvrtá otázka – Kde se vzala situace „TOP 09 na vrcholu, KSČM na dně“?

Zde musíme nejspíš opět vzít v potaz věkový průměr uživatelů Facebooku – TOP 09 je stranou, která je mladým lidem toužícím po změně, evidentně velmi sympatická, bohužel na úkor skutečných alternativ (ale o tom už bylo napsáno dost) a tyto Virtuální volby to jasně dokazují. Zjištění, že „mladých komunistů“ je tak málo, je, podle mne, naopak velmi pozitivní a naznačuje (a tuto formulaci mi, prosím, odpusťe), že vysoké preference komunistů jsou pouze dočasný problém.